Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένας πόρος που χρησιμοποιείται σε όλες τις πτυχές του πολιτισμού. Η τιμή ανά κιλοβατώρα αυξάνεται σταθερά και η ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης γίνεται εντονότερη. Η εξοικονόμηση ενέργειας συνεπάγεται μια ορθολογική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά λύσεων: επιστημονικές, οργανωτικές, νομικές, οικονομικές και τεχνικές.
Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα, αλλά και σημαντική οικολογική πρόκληση. Τα παγκόσμια ενεργειακά αποθέματα εξαντλούνται σταδιακά, η φύση υποφέρει στη διαδικασία παραγωγής: το περιβάλλον μολύνεται από εκπομπές από προϊόντα καύσης καυσίμων. Επομένως, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα μέτρο που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και να εξοικονομήσει χρήματα.
Πού πάνε τα κιλοβάτ και πώς μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση;
Σχεδόν κανείς δεν σκέφτεται το γεγονός ότι ο φορτιστής που παραμένει στο δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί σε αδράνεια. Είναι διαθέσιμο για όλα τα τροφοδοτικά, παλμούς και μετασχηματιστές. Η κατανάλωση εξαρτάται από την απόδοση της συσκευής. Η ποσότητα της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα χρόνο μπορεί να είναι εκπληκτική.
Επιπλέον, οι σύγχρονες συσκευές είναι εξοπλισμένες με οθόνες, ενδείξεις, π. χ. Β. ένα ρολόι σε φούρνο μικροκυμάτων ή ένα LED που αναβοσβήνει σε ένα στερεοφωνικό σύστημα. Επίσης καταναλώνουν ενέργεια. Η λύση είναι η αποσύνδεση από το δίκτυο αποθήκευσης, οικιακών συσκευών τακτικής χρήσης.
Οι πιο «λαίμαρμες» ηλεκτρικές συσκευές
Οι 10 πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές σε κάθε νοικοκυριό:
- Ψυγείο. Καταναλώνει περίπου 40-60 kW το μήνα. Για να μειώσετε αυτούς τους αριθμούς, πρέπει να ανοίγετε τις πόρτες λιγότερο συχνά.
- Πλυντήριο. Κατανάλωση 40-50 kW, ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από τη συχνότητα πλύσης και τους τρόπους λειτουργίας που χρησιμοποιούνται.
- Υπολογιστή. 35-40 kW. Οι περισσότεροι χρήστες το απενεργοποιούν μόνο τη νύχτα.
- Θερμοσίφωνας. Καταναλώνει ρεκόρ ενέργειας σε 1 ώρα, βγαίνει 28-30kW σε ένα μήνα.
- στεγνωτήρας μαλλιών. 25 kW σε καθημερινή χρήση.
- Πλυντήριο πιάτων. 22-25 kW, ανάλογα με την ισχύ της συσκευής, τον αριθμό των ωρών λειτουργίας.
- ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ. Καταναλώνει 16-20 kW το μήνα όταν χρησιμοποιείται 3 φορές την ημέρα συν 2-3 ώρες την εβδομάδα για την απόψυξη των τροφίμων.
- ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. 13 kW κατά τις ώρες εργασίας - έως και 5 ώρες την ημέρα. Η αναμονή αντί για απενεργοποίηση αυξάνει αυτήν την τιμή.
- ηλεκτρική σκούπα και καφετιέρα. Καταναλώνουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας - 10-12 kW, εάν ο αριθμός των ενεργών ωρών δεν υπερβαίνει τις 2 την εβδομάδα.
- Σίδερο. Με μέτρια χρήση - 7-8 kW.
Για να μην εκνευρίζεστε για κάθε λογαριασμό ρεύματος, οι οικιακές συσκευές θα πρέπει πρώτα να επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες. Η αγορά μιας επαγγελματικής ηλεκτρικής σκούπας υψηλής απόδοσης για ένα μικρό διαμέρισμα είναι εξίσου μη πρακτική με ένα πλυντήριο ρούχων 10 κιλών για μια οικογένεια δύο ατόμων.
Κάθε συσκευή έχει μια κατηγορία εξοικονόμησης ενέργειας, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να μελετήσετε τα χαρακτηριστικά πριν την αγοράσετε.
Η κατάσταση αναμονής συμβάλλει στην εξοικονόμηση σε συσκευές;
Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση ρεύματος των οικιακών συσκευών ελαχιστοποιείται όταν αυτές είναι σε αδράνεια. Αυτή η δήλωση είναι εν μέρει αληθής: η κατανάλωση μειώνεται σημαντικά. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που θέτουν αμφιβολίες για την πραγματική εξοικονόμηση.
Έχει επιβεβαιωθεί εμπειρικά ότι μια τηλεόραση με διαγώνιο 50 cm σε κατάσταση αναμονής καταναλώνει 9 kW ανά μήνα, μια στερεοφωνική - 7-8 kW, μια συσκευή αναπαραγωγής βίντεο - 4-5 kW. Αν προσθέσουμε σε αυτή τη λίστα έναν υπολογιστή, έναν φούρνο μικροκυμάτων με την οθόνη πάντα αναμμένη, φορτιστές ξεχασμένους στις πρίζες και άλλες συσκευές, τότε η συνολική κατανάλωση θα φτάσει τα 370-420 kW ετησίως.
Αυτό αποδεικνύει ότι η αποσύνδεση συσκευών από το δίκτυο εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο για πραγματική εξοικονόμηση.
Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια; Ένας καλός μετρητής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος
Σε όλα τα διαμερίσματα, τα σπίτια και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις εγκαθίστανται συσκευές λογιστικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός από τον άμεσο σκοπό της - τους δείκτες στερέωσης, αυτή η συσκευή θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε σημαντικά χρήματα.
Οι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί μετρητές υποστηρίζουν μια λειτουργία πολλαπλών τιμών που σας επιτρέπει να προγραμματίζετε εργασίες έντασης ενέργειας ανά ώρα με μειωμένο κόστος ανά κιλοβάτ. Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας έχουν εισαγάγει την κοινή χρήση τιμολογίων για να μειώσουν το φορτίο στο δίκτυο κατά τις περιόδους αιχμής και να ενθαρρύνουν τους συνδρομητές να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια σε ώρες εκτός αιχμής.
Υπάρχουν οι ακόλουθες περίοδοι, οι οποίες διαφέρουν ως προς το κόστος μονάδας:
- T1 - κατά τη διάρκεια της ημέρας: από τις 7: 00 π. μ. έως τις 11: 00 μ. μ. Το τιμολόγιο είναι στάνταρ.
- T2 - νυχτερινή φάση: από τις 23: 00 έως τις 07: 00 Η χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβάτ.
- T3 - ώρα αιχμής: το πρωί - έως τις 10 π. μ. , το βράδυ - από τις 8 μ. μ. έως τις 11 μ. μ. Αυξημένο κόστος ανά μονάδα.
Το βράδυ η τιμή του ρεύματος μειώνεται έως και 70%. Πολλοί χρήστες βάζουν τις οικιακές συσκευές, όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων, σε λειτουργία "καθυστέρηση έναρξης".
Για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας, δεν χρειάζεται να θυσιάσετε την άνεση, αρκεί να αγοράσετε έναν ηλεκτρονικό μετρητή πολλαπλών τιμών, με τον οποίο η εξοικονόμηση θα είναι απλή και αποτελεσματική.